Sztuka i jedzenie
Uczennice i uczniowie z klasy 3b wzięły/wzięli udział w projekcie poświęconym kulinarnym aspektom sztuki. Jego początkiem były warsztaty w MOCAK-u (Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie) na wystawie „Jedzenie w sztuce”. W ich trakcie analizowaliśmy kilkanaście obiektów traktujących jedzenie jako czynność społeczną (sposób wyrażania bliskości, wrogości, obojętności). Zastanawialiśmy się, dlaczego i komu odmawiamy poczęstunku, z kim i jak nawiązujemy kontakt poprzez wspólne spożywanie pokarmów.
Podobnie jak współczesnych artystów niepokoił nas tak niedosyt, jak nadmiar żywności. Rozwijaliśmy tematykę warsztatów na wystawie czasowej prac Jerzego Beresia w krakowskiej Cricotece (Ośrodku Dokumentacji Sztuki Tadeusza Kantora). W jego pracach z czasów peerelowskich niedoborów ważną rolę odgrywały gesty przywołujące czynności picia i pojenia, rozpalania ognia, krojenia…
Finał intensywnego dnia stanowił spektakl dyplomowy studentów Akademii Sztuk Teatralnych „Pół żarciem, pół serio”, spektakl o ludziach wkraczających w decydujące dla siebie momenty kariery i stawiających pierwsze kroki na życiowych ścieżkach, przyjaciołach próbujących wspólnie poprowadzić gastro.